Löneskillnader även bland högavlönade

En kvinnlig överläkare på Mälarsjukhuset har som exempel cirka 96 procent av mannens lön, trots att de båda har samma yrke.
Flera fackliga företrädare som SR Sörmland har pratat med bekräftar att kvinnliga läkare i genomsnitt tjänar sämre än männen. Ordföranden för kvinnliga läkares förening, Inger Mossberg, säger att trots att man vid läkarförbundets årsmöte lade fram flera förslag på förändringar för att komma till rätta med löneskillnaderna så antogs inte något förslag. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna löneförhandlar alla läkare individuellt och Malin Ackefors som är läkare vid infektionskliniken säger till SR Sörmland att män av hävd kan ha lättare att argumentera och hävda sig och är bättre på att berätta vad de är duktiga på, mot vad kvinnor har. Det kan vara en orsak till att män har lättare att löneförhandla än kvinnor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".