Föräldrar föreslås vara hemma med barnen

I Gnesta finns det planer på att lösa barnomsorgen genom att betala föräldrarna för att vara hemma med barnen istället för att de ska vara på förskolan, enligt en modell från Nacka.
- Vi har i majoritetsgruppen i Gnesta som mål att utreda olika alternativ inom barnomsorgen och även inom äldreomsorgen, säger Henric Sörblad, moderat kommunalråd i Gnesta.

Nackamodellen går ut på att föräldrar ska kunna vara hemma med sitt barn och få ersättning för det istället för att lämna sitt barn i förskolan, i Nacka är ersättningen knappt 3000 kronor. Att förskolan har en läroplan som ska följas tycks inte bekymra det moderata kommunalrådet.

- Det är föräldrarna som är ansvariga för barnen. Vi utreder för- och nackdelar.

Socialdemokraten Gert Nilsson tycker att det ska finnas valfrihet för föräldrarna, men inte på det sättet som den borgliga majoriteten vill.

- Vi tycker att föräldrar ska välja, men vi vill erbjuda kommunal barnomsorg för det är det som efterfrågas mest. Vi vill inte skapa en kvinnofälla. Man ska nog vara en speciell pappa för att ställa upp på det som Nacka infört.  

Richard Sundwall
richard.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".