Skavsta vill utöka flyget

Skavsta flygplats ansöker nu formellt om att kraftigt öka trafiken på Skavsta flygplats. Flygplatsen håller fast vid vad man tidigare sagt vid samrådsmöten i höstas om att man inte vill ha något tak för antalet starter och landningar. Det innebär i praktiken att flygplatsen vill ha fria händer att växa oavsett hur flyget påverkar miljön.

I ansökan där man anger 37 500 lto-cykler per år motsvarande 75 000 starter och landningar som ett slags riktvärde så refererar man också till flyget som ett vitalt samhällsintresse som inte får störas annat än vid en miljörisk av nationell eller global betydelse.

Bolaget tonar därmed ned betydelsen av den lokala och regionala miljöpåverkan som den kraftiga ökningen av flygtrafiken kommer att innebära. Enligt riktlinjerna i ansökan vill bolaget fyrdubbla trafiken med kommersiellt flyg jämfört med idag.

För miljön innebär det här att antalet bullerstörningar ökar kraftigt dessutom blir området som berörs av buller något större än det område som faktiskt berörs idag.

Bolaget räknar med att cirka 3 gånger så många invånare som idag kommer att utsättas för störande bullernivåer.

Trots det säger bolaget i sin ansökan att antalet fastigheter som bolaget kommer att bekosta bullerdämpande för kommer att minska med 80 procent.

Då det gäller miljöfarliga utsläpp så räknar bolaget med en tredubbling av utsläpp till luft jämfört med idag vid full utbyggnad av flygtrafiken.

Även utsläppen till vatten kommer att öka påtagligt, framför allt av gödande kväveoxider och syreförbrukande ämnen till Nyköpingsån - ämnen som sen kan rinna ut och bidra till övergödningen av Östersjön, men enligt bolaget är det svårt att avgöra hur stor ökningen blir.

Skavstas krav att inte få något tak för antalet flygrörelser innebär i klartext att det blir omöjligt att ställa bolaget till ansvar för miljöstörningar som orsakas av att ett visst antal starter och landningar överskrids. Det återstår nu att se om lokala miljömyndigheter och i slutändan miljödomstolen är beredd att acceptera det.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".