Läkare prickas - missade hjärtfel

En läkare på Mälarsjukhuset har fått en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsämnd, HSAN, för att han missade att en kvinna var allvarligt hjärtsjuk. Kvinnan kom till sjukhuset och var rädd för att det var något fel på hjärtat, men läkaren skrev ut henne. I Turkiet senare opererades hon för akut hjärtfel.

I april 2004 kom den 63-åriga kvinnan in till mälarsjukhuset eftersom hon haft besvär med andfåddhet och bröstsmärtor. Hon var orolig för att det var något fel på hjärtat. Men läkaren menade att hon inte var hjärtsjuk och skrev ut henne.

Några månader senare när kvinnan befann sig i Turkiet fick hon återigen ont i bröstet. Hon lades in på sjukhus i Istanbul och blev akut bypassopererad.

Enligt hennes anmälan till HSAN kostade vården i Turkiet 100 000 kr och sjukhuset ville ha betalt i förskott.

HSAN prövar inte frågor om ekonomisk ersättning vid felbehandlingar men gav läkaren på Mälarsjukhuset en anmärkning för att han inte genomförde prover som skulle ha visat att kvinnan hade ett farligt hjärtproblem.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".