Livräddningssällskapet förvånat

Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet säger till Sveriges Radio Sörmland att han är förvånad över att så många som ett 20-tal gick igenom isen samtidigt.
– Jag är väldigt förvånad. Att en eller två går igenom i samma ak, men 20 är nästan omöjligt. Man åker ju normalt inte på det sättet när man är ute och åker i grupp utan då sprider man ju ut sig för att minska trycket och risken att någon ska hamna i vattnet.

Varje år drunknar i snitt 19 personer på isarna i Sverige. Förra året drunknade 29, enligt uppgifter från Svenska livräddningssällskapet. Anders Wernesten, livräddningssällskapet säger att den typ av olycka som inträffade på Mälaren utanför Mariefred på lördagen då två personer omkom är ovanlig. Ett 20-tal personer åkte ner i en vak samtidigt.

Vad tyder det här på då? 

– Utan att veta, men man måste ju ha åkt tätt tillsammans. När man åker i grupp ska man åka i led. Ledaren ska åka först och åker någon i har man hjälp nära.

Vilken kunskap har ledarna?

De har bra kunskaper. De har tagit reda på hur tjock isen är, de har ofta varit nere i en vak för att öva på att t sig upp. De har övat att hjälp varandra. De är ibland så kunniga att de nästan lurat ut andra människor som inte är så kunniga på is har vi varnat för tidigare.

En person som hamnar i vattnet klarar sig i upp till en timme om man hamnar i kallt vatten, men det kan vara individuellt.

- Om man är rätt utrustad och om man ligger still klarar man sig upp till en halvtimme eller lite mer. Det gäller att ligga still.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".