Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner måste ta emot fler flyktingar

Publicerat måndag 30 januari 2006 kl 17.07

Kommunerna i Sörmland tar i dagsläget emot för få flyktingar. Det menar Integrationsverket som dessutom måste vädja om ytterligare platser när fler än beräknat får uppehållstillstånd med stöd av den tillfälliga asyllagen.

I fredags meddelade Migrationsverket att betydligt fler asylsökande beräknas få uppehållstillstånd i Sverige än man tidigare trott, vilket ökar trycket på kommunerna om fler introduktionsplatser till dem som fått uppehållstillstånd.

I dagsläget är det bara en kommun i Sörmland som tar emot så många som Integrationsverkets vill och de andra kommunerna ligger betydligt under Integrationsverkets mål eller tar inte emot några alls.

Bara en dryg vecka efter det att integrationsverket vädjat till landets kommuner om fler introduktionsplatser för personer som fått uppehållstillstånd, så skriver migrationsverket upp sin prognos med 50 procent för antalet flyktingar som beräknas få asyl enligt den nya tillfälliga asyllagen.

Totalt räknar man nu med att drygt 26 000 personer får uppehållstillstånd i Sverige under 2006, en nivå som Sverige inte haft sedan i mitten av 1990-talet.

Men i Sörmland är det bara Flen som har avtal om introduktionsplatser på den nivå som Integrationsverket önskar. Verket har idag inga särskilda krav på småkommunerna Vingåker och Gnesta medan Katrineholm ensidigt sagt upp avtalet och vägrar ta emot några flyktingar alls.

De andra kommunerna ligger på ungefär hälften av integrationsverkets krav, förutom Eskilstuna som enligt verket borde ta emot 235 flyktingar men bara har avtal för 50.

Och eftersom antalet flyktingar som får asyl nu väntas bli större än man tidigare trott så måste Integrationsverket gå ut till kommunerna med nya vädjanden om introduktionsplater.

Enligt Sven-Ove Johansson samordnare i integrationsfrågor på integrationsverket så kan det komma att riktas krav även mot småkommuner som Gnesta och Vingåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".