Invandrare och politiker möts i Flen

Igår möttes invandrare och politiker i Flen för rundabordssamtal. Mötet som arrangerades av Solidaritetens Hus och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet syftade till att få politikerna i Flen att vilja ta emot fler flyktingar.

Flen uppfyller i dagsläget Integrationsverkets krav och tar emot femtio flyktingar per år. Men organisationerna Solidaritetens Hus och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet vill att kommunen ska ta emot ännu fler flyktingar. En vädjan som även Integrationsverket väntas gå ut med till landets kommuner efter att Migrationsverket räknat upp prognosen för hur många asylsökande som får uppehållstillstånd enligt tillfälliga asyllagen.

Mohanned Selman Rans från Irak som deltog vid mötet tycker det är en bra idé att låta invandrare och politker mötas och tala om de problem som finns.

- Det är jättebra att invandrare, svenskar och politiker träffas, säger han.

Miljöpartisten Claes Lissenko var en av politikerna på plats:

- Det är just sådant här som behövs för att vi ska förstå varandra och göra Flen ännu bättre, säger Claes Lissenko.

Representanter från de politiska partierna fick ta med sig olika förslag när de gick från mötet. Det handlade bland annat om bristen på barnomsorg och sjukvård när man söker asyl och rädslan för att bli diskriminerad när man väl ska söka jobb.

Inger Hassler från Solidaritetens hus som var med och arrangerade var glad över att det kom så många och att de verkade ha trevligt.

- Vi vill att vi ska mötas och att människor ska ses som resurser i Flen och inte som något som är svårt, säger Inger Hassler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".