Eskilstuna tar varning med ro

Statens geotekniska institut, SGI, varnar för följderna av framtida klimatförändringar och riskerna för ras, skred och översvämningar i bland annat Mälardalen.
– Det ska till enorma flöden för att Eskilstuna ska drabbas av något som liknar översvämning. Vi har gjort bedömningen att risken är liten, men det beror ju på hur länge och mycket det regnar, säger Jan Lönnborg, beredskapssamordnare.

Eskilstuna är en av de orter som ligger på gammal sjöbotten och kan vara i riskzonen. I början på 70-talet drabbades stan av översvämningar när delar av vallarna runt Eskilstunaån gav vika. 

För såväl Eskilstuna som andra områden i Mälardalen är det Mälarens utlopp i Saltsjön - med Slussen i Stockholm - som avgör om det blir översvämningar eller inte, men också Eskilstunaån har betydelse. Positiv när det gäller avrinningen - men också som en risk, vilket också visades när vallarna på en sträcka av ån gav vika i början av 70-talet och delar av stan översvämmades.

För en tid sedan gjorde Lantmäteriet nya datorsimuleringar om vad som skulle hände vid upprepade så kallade hundraårsregn. Sådana regn som forskare nu räknar med kan komma med kanske bara tio års intervall. De visade att delar av områdena kring ån är fortsatt känsliga.

- Det är lågområdena ner mot Torshälla framförallt som skulle kunna bli översvämmade, men då krävs det enorma mängder nederbörd i hela området, säger Jan Lönnborg, beredskapssamordnare i Eskilstuna.

Just i det känsliga området av ån kring E20 finns nu intresse för nyetableringar och därför har kommunen kopplat in SGI, alltså den myndighet som nu varnar för översvämningsriskerna.

Johan Johansson är planarkitekt och ansvarig för det arbetet - och han konstaterar att Eskilstuna som många andra orter är felplacerad med tanke på klimatförändringar och nya översvämningshot.

– Om det med ett enkelt handgrepp gick att flytta stan till ett från geoteknisk och översvämningssynpunkt lämpligare ställe, men det är ju inte möjligt eftersom Eskilstuna ligger dr det ligger.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".