BRÅ-samordnare varnar för rasism

Kampen mot rasism och främlingsfientlighet hårdnar i Nyköping. Åke Jansson, samordnare för brottsförebyggande frågor i Nyköpings kommun, varnar rektorer och politiker i Nyköping för att det kan bli vanligare med rasistiska symboler på grund av den nystartade butiken ”No shame” i Nyköping.  Där säljs det bland annat kläder och skivor med symboler som han menar har starkt fascistiska kopplingar.

– Att det kommer en butik innebär att det blir mer tillgängligt tror jag. Min rekommendation är att den här typen av märken inte ska användas inom skolan. Vi måste ta ställning.

På Långbergsskolans högstadium i Nyköping så upplever flera av de elever SR Sörmland pratat med att det den senaste tiden blivit en allt mer rasistisk stämning på skolan. Bråk mellan främlingsfientliga grupper och invandrare är vardag.

Kivork Kurdian, 15 år, säger att han på senare tid sett allt fler klasskamrater i tröjor med rasistiska motiv.

– De säljer rasistiska saker. Det är tråkigt, för om vi ska leva i dagens samhälle måste det funka mellan svenskar och invandrare.

Ulf Hansen, som är delägare i butiken tonar ner betydelsen och effekterna av symbolerna, som Maltéserkorset eller Järnkorset.

- Det finns folk som använder flaggan och Tors hammare på fel sätt. Använder man hakkortset kan jag förstå det. Ett maltéserkors sammankopplar inte jag så. Kängor har ju många inom olika subbkulturer, hårdrockare, punkare bland annat, säger Hansen som lovar att ta bort saker som butiken säljer om det kan bevisas att det har med nazistism ellerr rasism att göra.

Klara Johansson och Per Thyrén
klara.johansson@sr.se
per.thyrén@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".