Illegala spelautomater omsätter miljoner

Illegala spelautomater kan, enligt polisen, omsätta mångmiljonbelopp i Sörmland varje år. Enligt Lotteriinspektionen blir automaterna allt fler. Bara i Nyköping ska det, enligt uppgifter, finnas över ett dussin olagliga spelautomater. Trots att Lotteriinspektionen polisanmält ett stort antal illegala automater prioriterar inte polisen brotten. 

- Jag tycker att det är en allvarlig form av brottslighet. Dels är den ju kriminell och för de som spelar kan det innebära misär, säger Johan Levin, presstalesman vid Sörmlandspolisen.

Borde inte polisen göra mer?

– Jo, men det här är ju en resursfråga, men det är också en verksamhet som pågår i slutna lokaler och slutna sällskap och där har polisen inte tillträde.

Många automater ska enligt Sörmlandspolisen stå i slutna sällskap, men de utpekade spel som Radio Sörmland varit och tittat på i Nyköping har stått helt öppet. Bara där ska det finnas ett femtontal illegala spelautomater.

Johan Levin medger att det bedrivits få utredningar angående illegala spel i Sörmland. En kartläggning 2003 från lotteriinspektionen visade att det då fanns 3000 spelautomater utan tillstånd i Sverige.

Men Pernilla Sandgren, jurist vid lotteriinspektionen i Strängnäs, menar att mörkertalet är enormt och att antalet illegala spelautomater hela tiden blir fler, men de anmälningar som Lotteriinspektionen gör till polisen får sällan märkbara konsekvenser menar hon. 

– Lotteriinspektionen har polisanmält ett väldigt stort antal av de illegala spelautomaterna, men det är inte så många som lett till åtal och fällande dom. Det är lågprioriterade brott. Polisen har inte riktigt tid att ta tag i det här.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".