Eskilstuna vill förbättra för psyksjuka

Eskilstuna kommun miljonsatsar för att förbättra situationen för dem som lider av psykisk ohälsa. Ökat samarbete med landstinget ska förhindra att patienter faller mellan stolarna och allmänhetens attityder mot de drabbade ska förändras genom en informationskampanj.  

- En person kan ha insatser från kommunen och psykiatrin samtidigt som han eller hon har insatser från primärvården och kanske stöd för sin försörjning från en annan kommunal förvaltning, berättar Johan Lindström, områdeschef på Eskilstuna kommuns vuxenförvaltning.

- Det blir ett väldigt splittrad stödsystem där det krävs mycket av klienten själv att kunna orientera sig, fortsätter han.

Men nu ska samarbetet mellan de olika instanserna förbättras, bland annat genom att det görs klart vem som har ansvar för vad.

Också allmänhetens attityd till psykiskt funktionshindrade ska förbättras. Personer som kan komma i kontakt med den här gruppen, som till exempel hyresvärdar, Idrottsföreningar, invandrarföreningar och kyrkan ska informeras om psykisk ohälsa.

- Efter rapporteringen i media har många idag en uppfattning att psykiskt sjuka är farliga. Men den största gruppen är precis som vem som helst. Och det är en väldigt stor del av befolkningen som någon gång drabbas av psykisk ohälsa, säger Johan Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".