Svårt för kvinnor att få arbetsskada erkänd

Det är svårare för kvinnor än män att få skador erkända som arbetsskador av försäkringskassan. Och svårast är det för de Sörmländska kvinnorna. Det skriver fackförbundet SIF efter att ha analyserat Försäkringskassans statistik för 2005.

Närmare hälften av männen som förra året fick sin arbetsskada prövad förra året fick den erkänd av Försäkringskassan, men bara knappt var tredje kvinna. Skillnaden mellan män och kvinnor är enligt fackförbundet SIF störst i Sörmlands och Östergötlands län.

I Sörmland avgjordes 37 arbetskadeärenden förra året. Bara 25 procent av kvinnorna fick sin arbetsskada erkänd jämfört med 47 procent av männen. 

Genomgången visar också att det de senaste fem åren blivit svårare att få en arbetsskada erkänd. 2001 var andelen erkända arbetsskador som prövats 58 procent. Förra året var motsvarande siffra 38 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".