Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lösning i tvist om militära skjutfält

Publicerat måndag 6 februari 2006 kl 12.29

En lösning har nåtts mellan staten och Strängnäs kommun när det gäller tvisten om marken vid Norra övningsfältet och Härads skjutfält. Bullerzonerna vid Härads skjutfält dras tillbaka, vilket gör det lättare för kommunen att planera för bebyggelse i Härad. Dessutom ska kommunen köpa en del av marken på det norra övningsfältet och har enats om att i etapper köpa resten av fältet.

Efter nedläggningen av regementet P10 vill kommunen köpa hela det norra militära övningsfältet och hela Härads sjutfält för att kunna växa och bygga bostäder på bland annat, men Försvarsmakten vill behålla Härads skjutfält för att kunna öva på.

Statens fastighetsverk och Försvarsmakten ser nu ut att göra en helomvändning när det gäller tvisten om marken. Kommunen fick överaskande ett besked i fredags som gör att kommunen nu kan växa som den vill. Ulf Kristersson, finnanskommunalråd i Strängnäs, är ändå bara delvis nöjd.

- Vi vinner inte allt nu i alla fall, men vi har fallit rejätl framåt, för vi får tillgång till mark som vi i våra dystraste stunder såg skulle gå oss ur händerna.

Det är två områden i Strängnäs som det hela handlar om, häradsskjutfält och det norra fältet. När det gäller Häradsskjutfält så har försvarsmakten dragit tillbaka den bullegräns som gäller för skjutfältet vilket öppnar upp för bebyggelse i härad och som i sin tur kan knyta ihop kommunen.

Men det handlar också om det norra övningsfältet. Attraktiv mark vid vattnet som fastighetsverket ville behålla för att kunna bedriva jordbruk på.

Men när det gäller det norra övningsfältet får kommunen i ett första skede bara köpa den del som ligger närmast tätorten. På längre sikt är det dock tänkt att man ska man få köpa mer.

Nästa problem för kommun kommer bli att enas om ett pris för den attraktiva marken vid vattnet på norra skjutfältet.

- Det kommer vi säkert att gräla om. Vi ska förhandla med Fortifikationsverket om det. De kommer säkert att vilja ha ett högt pris och vi ett lågt, men det blir regeringen i så fall som får avgöra det.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".