Extraknäck i Gnesta ifrågasätts

Det råder rena vilda västern i Gnesta kommun då det gäller dom anställdas bisysslor. Kommunen har idag inga regler för anställdas extraknäckande och kommunen får hård kritik i en revisionsrapport sen det visat sig att 12 procent av dom anställda knäcker extra vid sidan om och att flera till och med säljer varor och tjänster till kommunen.

Av de 600 kommunanställda i Gnesta så hade 72 personer uppdrag i andra företag, så som firmatecknare, ledamöter eller suppleanter i aktiebolag, bolagsmän i handelsbolag eller som flertalet hade egen firma vid sidan om.

Nio av dessa företag anlitades dessutom av kommunen som alltså köpte varor eller tjänster i företag där anställda hade engagemang. I ett par fall hade den anställdes företag till och med fakturerat den förvaltning som den anställde tillhörde.

Totalt 90 fakturor från de aktuella företagen kom in till kommunen under dom ett och ett halvt år som revisionen granskat.

Revisionen riktar nu hård kritik mot bristen på reglemente. Enligt revisionens ordförande Björn Svallfors fanns det inga regler för bisysslor i någon förvaltning i kommunen.

Det fanns heller inga uppföljningar av hur extraknäckandet påverkat förtroendet för kommunen, om extraknäcken hindrar den anställdes ordinarie arbetsuppgifter eller om extraknäckandet konkurrerar med kommunens verksamhet.    

Visserligen fann revisionen inte några direkta felaktigheter i dom upphandlingar som gjorts. Men att kommunen helt saknar regler för dom anställdas bisysslor innebär att det lika gärna kunde ha sett ut på ett helt annat sätt.

Revisorerna kräver nu att tydliga regler fastställs enligt bestämmelserna om bisysslor i lagen om offentlig anställning. 

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".