Länspolismästaren vittnar om vapenmetoder

Länspolismästaren Carin Götblad i Stockholm måste vittna under ed i Högsta domstolen om Stockholmspolisens metoder för att bekämpa grov kriminalitet, exempelvis okonventionella metoder och hemliga vapenköp. Det begär den åtalade kriminalkommissarien och hans försvarare inför rättegången i Högsta domstolen nästa vecka. Det skriver Dagens Nyheter.

Försvaret vill försöka slå undan benen på Riksåklagarens anklagelser om att kommissarien gått vid sidan om sina kontakter med hemliga informatörer. Enligt försvarsadvokaten har kommissarien följt polismyndighetens praxis när han förvarat, köpt och lämnat ut vapen till kriminella.

Som SVeriges Radio Sörmland rapporterat tidigare ska HD bland annat pröva en viktig huvudfråga i målet, nämligen vilka möjligheter polisen har att hantera vapen utöver det som sägs i vapenlagen och rättegångsbalken.

Kriminalkommissarien dömdes i tingsrätten i Eskilstuna till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott och för att tillsammans med en infiltratör från Eskilstuna ha provocerat fram brott för att avslöja kriminella och i samband med det själv ha begått brott, men han friades av hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".