Fall från helikopter efter isolyckan

Vid räddningsinsatsen efter den svåra skridskoolyckan på Mälaren för en och en halv vecka sedan då två personer omkom tappade en av helikoptrarna ner en av personerna som lyftes ur vaken från tio meters höjd.

Totalt var det ett tjugotal personer i en skridskoklubb från Stockholm som gick ner sig i vaken på mälaren. Två av dem, tillbringade allt för lång tid i det kalla vattnet, och förklarades senare döda.

Det var när helikoptern skulle bärga en av personer som då troligen redan död som händelsen inträffade.  Och enligt den ytbärgare som lyfte mannen ur vaken var det ett missförstånd som gjorde att han tappades.

Ytbärgaren säkrade inte mannen ordenligt eftersom han ville få upp honom så fort som möjligt ut ur vaken. Helikoptern lyfte dock snabbt upp till högre höjd och uppfattade inte ytbärgarens begäran om att flyga lågt och in mot land. 

Enligt bolaget som ansvarar för helikoptern var mannen troligen död redan innan han bärgades.

Statens haverikommission ska nu undersöka händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".