Fika med politiker ska öka valdeltagande

Valdeltagandet har sjunkit de senaste åren, allra mest i de socialt utsatta områden där arbetslösheten är hög. De här är en trend som demokratiberedningen i Eskilstuna vill vända och därför anordnade man igår en diskussionsträff mellan politiker och invånare på ett café i stadsdelen Nyfors. En typ av möten som kan bli regelbundet återkommande i framtiden, tyckte Siw Jansson, s.

Siw Jansson, ordförande i demokratiberedningen, var nöjd med det tjugotal personer som dök upp för att kring de runda borden diskutera demokrati och valdeltagande.

Och fler sådana här träffar behövs, tycker en av deltagarna, Abdirisak Hussein, som kom till Sverige från Somalia för femton år sedan.

- Jag tycker det är viktigt att vara med en sådan här kväll. Då får man tillfälle att föra fram vad man tycker och tror och så får man feedback.

Att träffas är bra tycker Abdirisak Hussein, men för att få människor engagerade i demokratiprocessen, krävs även att man diskuterar sakfrågor, exempelvis arbetslösheten.

– Dessutom behövs mer och bättre information på fler språk för att nå dem som inte har svenska som modersmål, säger han.

Nästa vecka anordnas en likadan träff, då i stadsdelen Skiftinge. Men redan igår fick politikerna i demokratiberedningen med sig en hel del, säger Siw Jansson.

- Jag tror att det här sättet att föra en dialog mellan förtroendevalda och medborgare också kan vara en modell som demokratiberedningen tar med sig och kanske föreslår att vi ska fortsätta med på ett mera kontinuerligt sätt i framtiden, säger Siw Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".