Misstänkt våldtäktsman frisläppt

En 25-årig man från Strängnäs, som misstänks för våldtäkt mot barn, har försatts på fri fot av Högsta domstolen. På torsdagen var hans fall uppe till förhandling i HD. Målet är principiellt mycket viktigt eftersom HD här prövar den nya sexualbrottslagen om våldtäkt mot barn. Framför allt har målet uppmärksammats sedan Svea hovrätt kraftigt sänkt skadeståndet till den våldtagna 14-åriga flickan från Strängnäs.

HD ska inte bara pröva mannens skuld utan också på vilken nivå skadeståndet till ett våldtaget barn ska ligga. Diskussionen har gällt om det ska ligga på samma nivå som normalskadeståndet till en vuxen eller under det.

Mannen släpptes ur häkte på torsdagskvällen med motiveringen att det inte fanns någon risk att han undandrar sig straff, uppger TT.

Byråchef Stefan Johansson hos riksåklagaren (RÅ), som fört målet i HD anser inte att man kan dra några slutsatser alls av frisläppandet.

-Han kan fortfarande dömas för våldtäkt mot barn, säger Johansson till TT.

Han pekar på att både tingsrätt och hovrätt ansett att mannen vetat om att flickan var under 15 år. I båda instanserna dömdes mannen till fängelse i två år för våldtäkt mot barn. I tingsrätten blev skadeståndet för kränkning 75 000 kronor. Hovrätten sänkte till 50 000 kronor.

Advokat Håkan Andersson företräder den misstänkte mannen. Han delar inte RÅ:s uppfattning.

-En rimligare tolkning är att HD kommer att göra en annan bedömning än underinstanserna, både när det gäller rubricering och skuld, säger Andersson till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".