KSK borta från toppbandyn

I superallsvenskan i bandy var Katrineholms sportklubb tvungen att vinna på fredagen för att vara kvar i allsvenskan, men det blir division 1-spel nästa säsong efter förlust borta mot Motala med 4-3, efter ledning 2-1 efter första halvlek. Lars Härnström, vice ordförande i KSK beklagar att KSK nu hamnar i division ett.
- Det är en tråkig situation givetvis. Det såg bra ut efter tre omgångar, men det räckte inte.

Härnström tror att orsaken till att det gått dåligt för KSK är problemet med att få elitlicensen förra året, sent att få till spelare och tränarstab. KSK tappade tio spelare till andra klubbar.

Hur ska KSK komma tillbaka då?

- Vi måste försäkra oss om spelare till nästa säsong, försäkra oss om stöd från sponsorer och andra åtgärder i ekonomin. Det är svårare ekonomiskt om man spelar i division ett, publikunderlaget blir inte likastort och så vidare.

Hur blir det med spelarna?

- Två ryssar åker tillbaka, men vi hoppas behålla den andra

Om ett nytt seriesystem i bandyn införs nästa säsong, med en serie i elitbandyn, blir det svårare för KSK att ta sig tillbaka, tror Härnström. Frågan är ute på remiss och det kan komma att behandlas av bandyförbundet i samband med SM-finalen i april.

- Jag tror att man måste göra förändringar, men det blir svårare för oss att komma tillbaka eftersom det blir fler lag som tävlar om de platser som då finns. Jag tror att för bandysporten är det viktigt med en serie och inte en södergrupp och en norrgrupp. Det är inte bra med bra lag i en serie och mindre bra i en annan, som idag, menar Härnström.

KSK har inte spelat slutspel i bandy på 30 år, men Lars Härnström tror att traditionen, bra ungdomsverksamhet och samarbetet med Värmbol och en rad andra viktiga faktorer ska ta KSK tillbaka.

- Jag har förhoppningar att vi ska ta oss tillbaka på ett eller två år.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".