Tvist om strandbygge utreds igen

Miljödomstolen tvingar Länsstyrelsen att på nytt utreda en miljötvist mellan Eskilstuna kommun och en större och känd fastighetsägare som byggde en egen strand med en pir på sin privata tomt längs stranden vid Näshultasjön i Eskilstuna. Domstolen upphäver Länsstyrelsens beslut från januari 2004 och Länsstyrelsen får nu på nytt utreda frågan.

Fastighetsägaren tog bort buskar och träd vid strandområdet och skapade en egen strand och pir.

Kommunen anser att marken måste återställas för att säkra livsmiljön för djur och växter. Länsstyrelsen menar att det inte behövs eftersom återställningsarbeten också skulle störa växt- och djurliv.

Miljödomstolen menar att det är oklart om enskilda intressen har skadats och hur fastighetsägarens bygge påverkat naturen, men menar att det inte går att utesluta att ingreppen påverkat miljön.

Länsstyrelsens beslut från den 21 januari 2004 upphävs och miljö- och byggnämndens föreläggande om att fastighetsägaren ska ta bort material, som transporterats dit, ska upphävas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".