Misstänkta bombmän häktade

En 17-åring och en 18-åring häktades på lördagen misstänkta för att ha försökt sätta eld på en McDonaldsrestaurang söder om Nyköping förra helgen. De häktades av Mariestads tingsrätt ”på sannolika skäl”, vilket är den starkare graden av misstanke.

Den yngre av de två häktades även för flera andra brott, bland annat för att ha medverkat till en mordbrand mot en fastighet som ägs av en högerextremist, som upplåter fastigheten som mötesplats för nazister i Nationalsocialistisk front.

Den mordbranden har Antifascistisk aktion (Afa) tagit på sig och polisens huvudspår är också att vänsterextremistiska Afa ligger bakom.

Lördagens häktningsförhandling skedde på polishuset i Skövde och enligt Anna Rosenberg, informatör vid polisen i Västra Götaland, följdes de offentliga delarna av häktningen av ett 30-tal Afa-aktivister.

Afa är förhållandevis aktivt i Västsverige. 17-åringen, som bor i ett litet samhälle i Västra Götaland, är enligt Södermanlands Nyheter aktiv i vänsterextrema rörelser och sägs vara ledare för en grupp på cirka 15 personer.

Brandbomben på McDonaldsrestaurangen vid E 4 hittades på en toalett. Den var enligt polisens bombexperter skarp och hade en detonationsanordning. Att den inte utlöstes berodde troligen på en teknisk miss.

I onsdags, fyra dagar efter bombfyndet, kom ett mejl till TT och Södermanlands Nyheter där en grupp som kallade sig Mcfuckergroup tog på sig attentatet. Samma dag greps de två nu häktade på två olika platser i Mellansverige.

18-åringen, som kommer från Södertälje, häktades endast för attentatsförsöket i Nyköping, som rubriceras som försök till grov mordbrand.

Hans 17-årige kamrat misstänks dock för flera andra brott. Förutom medhjälp till mordbranden i Tråvad, häktades han för förberedelse till grov misshandel och mordbrand i Lidköping i oktober förra året.

Vilket motiv de båda skulle ha haft för attacken mot hamburgerrestaurangen i Nyköping är oklart.

-Vi kommentera ingenting om vad de sagt i förhören, förundersökningen bedöms som så pass känslig, säger Anna Rosenberg till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".