Sörmlandspolis JO-anmäld för kränkning

Sörmlandspolisen använder sig av bristfälliga förhörsmetoder. Det anser den 46-åriga kvinna som av Eskilstuna tingsrätt dömdes till fängelse för olaga frihetsberövande i det uppmärksammade fallet där en pojke rövades bort i Irak. Kvinnan har nu via sin advokat anmält en av de poliser som höll i förhöret till Justitieombudsmannen, JO.
Kvinnan anser att polisens förhör var så bristfälliga att de inte bör få användas i hovrättsförhandlingarna som inleds nästa vecka. I JO-anmälan, menar kvinnan via sin advokat Staffan Bergfeldt att polisen i förhören direkt anklagat henne för att ljuga, att han gjort nedsättande anspelningar på hennes religiositet på ett kränkande sätt och att han uttalat sig nedsättande i hennes egenskap av invandrare. Advokat Staffan Bergfeldt tillägger i anmälan att det är uppenbart att förhören lagts upp på så att kvinnans trovärdighet ifrågasatts på ett anmärkningsvärt kränkande sätt. Kvinnan har därför enligt advokaten ibland inte orkat stå emot det tryck hon blivit utsatt för och att hennes uppgifter ibland kan uppfattas som motsägelsefulla. Den anmälde polisen säger att åklagare har medverkat vid samtliga förhör och att det inte finns några oklarheter.Kvinnan yrkar på frikännade. Både mannen som dömdes till sju års fängelse för männiksorov och kvinnan har via sina advokater tidigare överklagat tingsrättens dom. Även åklagare har överklagat domen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".