Rolf Lundström i Bettna 20 mars 1997

Radio- och kanotprofil har gått ur tiden

Radiomannen, kanotisten, idrottsledaren med mera Rolf Lundström, Katrineholm, är död. Han avled i söndags efter en tids sjukdom. Rolf Lundström började paddla kanot på 1940-talet och i slutet av 60-talet debuterade han som kanotreporter för Radiosporten. Han började arbeta vid lokalradion och senare P4 Sörmland från början av 80-talet fram till 1997.

Sista kommentaren lämnade han från SM så sent som i september förra året. Självklart var han tävlingsledare för mästerskapen där Katrineholms kanotklubb tog två silver och tre brons.

Rolf Lundström var, utan överdrift, en legend i kanotkretsar. 1958 blev han inofficiell världsmästare i kanotmaraton i Spanien.

Till Katrineholms kanotklubb värvade han talanger - under långa perioder dominerade klubben den svenska kanotscenen - och SM.

Han fostrade också världsmästare och OS-medaljörer, som Lars-Erik Zeke Moberg och Susanne Gunnarsson.

I början av 2000-talet fick Rolf Lundström Riksidrottsförbundets utmärkelse århundradets idrottsledare - för sina mer än 50 år som ordförande i kanotklubben.

Radiokarriären började som sagt redan på 60-talet. Och fortsatte in i det sista. Rolf Lundström medverkade som expertkommentator - både i radio och TV. Det blev 300 Vimmelprogram i lokalradion och P4 Sörmland utifrån bygdegårdar, förenings - och andra lokaler lokaler under 90-talet

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".