Ingen stiftelse för Kalklinbanan

Det blir ingen stiftelse som tar över och bevarar kalklinbanan mellan Sörmland och Västmanland. Vid ett möte mellan fem sörmländska och Västmanlänska kommuner i fredags å kom man fram till att en stiftelse inte är möjlig att bilda, eftersom Eskilstuna kommun inte är intresserade av att vara med.

Vingåker, Köping, Kungsör och Katrineholm har tidigare sagt ja till att bilda en stiftelse, men det gjorde alltså inte Eskilstuna. Anledningen är att Eskilstuna inte vill vara med är att man anser att det innbär en för stor ekonomisk risk.

Nu är det länstyrelserna i Sörmland och Västmanland som beslutar hur man ska gå vidare med kalklinbanan, som man vill byggnadsminnesmärka.

Viking Jonsson, socialdemokratisk kommunpolitiker i Vingåker, som har varit engagerad i kalklinbanan, säger att han hoppas att man ska hitta någon annan lösning på vem som ska förvalta kalklinbanan.  

När något ska byggnadsminnesmärkas måste det finnas en mottagare, en förening, stiftelse, eller annat som kan förvalta byggnadsminnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".