Kuggnäs får stöd av regeringen

Kuggnäst motorgård på Arnöy utanför Nyköping, har nu regeringen på sin sida mot Nyköpings kommuns försök att stoppa de riksbekanta musikfesterna, där olika vitmaktband framträtt. Regeringen har nu i två fall upphävt kommunens detaljplaner sedan Kuggnäs överklagat dem.

Det var sommaren 2004 som kommunen antog ett par detaljplaner som starkt begränsar Kuggnäs motorgårds möjlighet att ha sina musikfester där band som betecknats som vitmakt-band spelat, och som också lockat skinnskallar till publiken.

En sekretessbelagd polisrapport från särskilda gänginsatsen i Stockholm beskriver Kuggnäsfesten sommaren innan som en fest för grupperingar på yttersta högerkanten och att enskilda heilande framfördes.

Med detaljplanerna ville kommunen omöjliggöra festerna, och länsstyrelsen gick på kommunens linje när Kuggnäs motorgård överklagade.

Men Kuggnäs överklagade vidare till regeringen som nu upphäver planerna. Regeringen säger i sitt beslut att kommunen inte tillräckligt tagit hänsyn till de befintliga förhållandena i klartext den befintliga motorgårdens verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".