Tunnelförsening slår mot Sörmland

Banverkets besked till regeringen igår att järnvägstunneln Mälartunneln blir försenad och färdig tidigast 2013 kommer också att medföra förseningar för den planerade kapacitetsökningen på Svealandsbanan. Bland annat kommer den planerade utbyggnaden till bitvis dubbelspår att försenas. Vi har helt enkel inte råd med att tunneln blir försenad. Det säger Regionförbundet Sörmlands vice ordförande moderaten Daniel Portnoff i en kommentar.

Stockholm Mälardalen är Sveriges främsta och viktigaste tillväxtmotor. En försening av en så viktig tillväxtsatsning som Mälartunneln försämrar vår konkurrenskraft i förhållande till andra regioner i världen, menar Portnoff.

Idag arbetspendlar cirka 1 150 Eskilstuna- och Strängnäsbor med tåg längs Svealandsbanan och efterfrågan på fler platser och en tätare trafikering är stor i området. Men om Mälartunneln senareläggs kommer Svealandsbanans kapacitetsökning också att senareläggas med motsvarande Mälartunnelns senareläggning, eftersom det fram tills att tunneln är byggd inte går att komma in med fler tåg i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".