Expansion retar grannar

Hamnen i Oxelösund vill expandera, något som Emil Carlsson, ordförande i miljö- och byggnämnden i Oxelösunds kommun, är mycket positiv till. Men de vi pratat med som bor i Gamla Oxelösund, alldeles intill, är inte lika glada. Att hamnen växer kan nämligen komma att innebär drygt sju gånger mer trafik i området.

Sämre miljö, otryggt för områdets lekande barn och en hel del oljud. Det är vad de som Sveriges Radio Sörmland talat med i Gamla Oxelösund tror kan bli konsekvenserna för området om hamnen expanderar. 

Enligt det planprogram som kommunen tagit fram så skulle en utbyggnad kunna innebära vibrationer, bullerstörningar och mer trafik i området med drygt sju gånger så många transportrörelser per år.  

Kommunen har även planer på att dra om den tungt trafikerade väg som idag går genom Oxelösunds centrala delar till området genom utbyggnad av Aspaleden.

Kommunen har nyligen sålt flera tomter och hus i området och de som vi talat med som köpt där säger att de känner sig lurade av kommunen eftersom de inte anser sig blivit informerade om planerna på att låta hamnen växa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".