Könskvotering vid sjuksköterskeutbildning

Om en vecka står det klart hur många män som kommer in på sjuksköterske-programmet på Mälardalens högskola till hösten. Det efter en satsning som högskolan har gjort för att underlätta för männen som sökt utbildningen.
De få män som arbetar som sjuksköterskor söker sig till speciella områden inom yrket. Män vidarutbildar sig också i större utsträckning. Det säger Tim Pettersson, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. I landet ökar andelen män inom vårdyrket sakta men säkert, men i Sörmland har det sett ungefär likadant ut sedan 70-talet, med ca 10 procent män inom vårdyrket. Mälardalens högskola försöker nu vaska fram fler män till sjuksköterskeprogrammet. Högskolan har skickat ett personligt brev till alla män som har sökt till hösten, där man vill att alla ska söka en andra gång och då bland annat skicka med ett personligt brev och en liten uppsats. Det för att underlätta för de få män som sökt att komma in på utbildningen. Enligt Åke Lenander, studierektor och programansvarig för sjuksköterkeutbildning vid Mälardalens Högskola, är målet är att det ska vara 20 procent män på utbildningen till hösten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".