Tv-bråk inför släckning

Inför släckningen av det analoga TV-nätet i stora delar av Sörmland den 27 februari så har ett storbråk brutit ut. Bakgrunden är att delvis statligt ägda digital-TV leverantören Boxer säger att företag som vill skaffa Boxers digitalbox och programpaket, för att visa för exempelvis kunder i en kundmottagning, måste teckna avtal för privatpersoner. Något som kan vara ett brott mot upphovsrättslagen:

Ett företag kan inte teckna företagsavtal hos Boxer som gör det möjligt att visa exempelvis TV3 eller ZTV i ett väntrum, på en kundmottagning, eller i en sportbar.

Boxer uppmanar istället företag att låta någon privatperson teckna avtalet.  Problemet är att om ett företag med privat avtal visar exempelvis Visats eller Canal Plus utbud genom en Boxer-box i en offentlig miljö som exempelvis en kundmottagning, en cafeteria eller en sportbar, kan företaget göra sig skyldig till brott mot upphovsrättslagen.

Canal Plus chefsjurist, Tobias Andersson och Ulrik Bengtsson, VD på Viasat Sverige menar att Boxers agerande inte är acceptabelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".