Studsvikstvätt utan radioaktiva utsläpp

Vattnet från tvättstugorna på svenska kärnkraftverk går orenat rakt ut i havet. I tvättstugorna tvättas personalens skyddskläder och det orenade vattnet innehåller små mängder radioaktiva medel. Men vid den kärntekniska anläggningen vid Studsvik utanför Nyköping lyckas man, enligt VD Eva Halldén, tvätta kläderna och få bort i princip alla de radioaktiva partiklar och orenheter som finns i vattnet.

Förklaringen till att utsläppen från kärnkraftstvättarna innehåller radioaktivitet är att man inte går via reningsverk, eftersom det rötslam som bildas i reningsverken används som jordförbättringsmedel.

Bra metoder för att ta hand om tvättvattnet saknas på grund av kombinationen av kemikalier och radioaktiva ämnen, uppger Jörgen Lundsten, anläggningschef på OKG, för Sveriges Radio Kalmar.

På Studsvik utanför Nyköping bedrivs kärnteknisk verksamhet och också där tvättas personalens kläder inne på området.

Men enligt Eva Halldén, VD på Studsvik så har Studsvik en reningsanläggning som tar bort i princip alla de radioaktiva partiklar och orenheter som finns i vattnet. Enligt Halldén så ligger de rester som ändå finns i vattnet klart under de gränsvärden som bestämts.

Däremot ligger de övriga utsläppen till vatten från Studsvik i många fall  högre än från samtliga svenska kärnkraftverk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".