Homofobi motivet till Johanmordet

Två personer, 20 och 28-år från Katrineholm, åtalades på fredagen för mordet på 28-årige Johan Pettersson i Katrineholm i början av april.
28-årige Johan Pettersson från Katrineholm mördades efter ett besök på Stadshotellet i början av april. De båda misstänkta gärningsmännen åtalas misstänkta för mord och en av dem alternativt för skyddande av brottsling, grovt brott. Knivmördad Enligt åtalet mördades Johan Pettersson med ett skarpeggat föremål, till exempel en kniv den 7 april vid Ava-huset i Katrineholm. Det var efter tips från allmänheten som hans kropp hittades i en dagvattenbrunn i centrala Katrineholm. Då hade mannen varit försvunnen i två veckor och polisen hade sökt efter honom med hundpatruller och helikopter. Homofobi motiv Enligt chefsåklagare Anders Öjert var gärningen synnerligen grym. Johan Pettersson hade ett visst handikapp och befann sig i underläge och i ett hjälplöst tillstånd när han mördades, menar åklagaren. Det var känt att Johan Pettersson hade en homosexuell läggning. Han, 28-åringen och 20-åringen hade träffats på Stadshotellet och där hade 28-åringen drivit med Johans homosexualitet inför andra gäster. Han hade också inför andra sagt att han inte gillade "bögar" och att ville göra sig av med dem. Detta är det bakomliggande motivet för mordet, menar åklagaren. Förnekar brott De båda åtalade förnekar brott och säger i förundersökningen att de inte minns något av händelsen. Men enligt chefsåklagare Anders Öjert ska de ha gömt undan mordvapnet och efter att ha dumpat kroppen i brunnen ska de tagit hand om och till viss del senare gjort sig av med Johan Petterssons tillhörigheter. Slutligen har de begivit sig hem till 28-åringens lägenhet och ringt var sitt samtal till flickvän respektive bekant för att ge varandra alibi för tiden kring brottet. Men åtalet bygger på omfattande teknisk bevisning och vittnesuppgifter. Bland annat fanns Johans ID-handlingar och mobiltelefon i 28-åringens lägenhet och en del föremål som tillhörde Johan fanns i fastighetens soprum. Offrets blod fanns också på 28-åringens kläder. Rättegången inleds på måndag nästa vecka och fortsätter på onsdag. RFSL reagerar RFSL i Sörmland reagerar starkt på uppgifterna om att hat mot homosexuella kan ha legat bakom mordet. - Det är för jävligt, det finns inget annat att säga, det måste vara okunskap och brist på andra människors respekt, som är orsaken reflekterar Annelie Torstensson på RFSL i Sörmland. Hon säger att homosexuella är en grupp i samhället som är mycket utsatt, men man kan göra något åt det: - Informera, utbilda, prata med politiker och påverka lagstiftningen. Som enskild kan man säga ifrån om någon utrycker sig fördomsfullt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista