Sörmlandspolisen JÄMO-anmäld

Tre kvinnor som är civilanställda vid polisen i Södermanland, har lämnat in en anmälan till Jämställdhetsombudsmannen om könsdiskriminering. De poliser, de flesta män som utför samma arbetsuppgifter som kvinnorna, har alla mer än 4000 kronor mer i lön, enligt kvinnorna.

I anmälan som kommit in till Jämställdhetsombudsmannen skriver de 3 civilanställda kvinnorna att de anser att det är könsdiskriminerande att poliserna tjänar minst 4000kr mer i månaden, trots att alla har samma arbetstider och utför exakt samma arbetsuppgifter.

Den här problematiken är inte ny för Jämställdhetsombudsmannen, som redan har ett liknande fall på sitt bord som ännu inte är avgjort. Enligt ST-fackets ordförande i Sörmland Sylvan Appelgren är det en anledning till att det sörmländska fallet dragit ut på tiden. De väntar fortfarande på ett vägledande beslut från Jämställdhetsombudsmannen. ST-facket vill veta om JÄMO anser att fallet är könsdiskriminerande. Att kvinnorna har lägre lön för att de är kvinnor eller om det är ett fall som mer handlar om olika yrkesgrupper. Alltså att det har att göra med att de har olika utbildningar. Men Sylvan Appelgren på ST-facket Sörmland vet vad hon tycker. Hon tycker att kvinnorna är könsdiskriminerande.