Svårt att fälla för vållande till annans död

Om en grovt rattfull person kör av vägen och kraschar så svårt att en passagerare i bilen dödas kan föraren då straffas för passagerarens död? Eskilstuna tingsrätt svarade nyligen nej på den frågan. Tingsrätten dömde en 58-årig man från Esksilstuna för grovt rattfylleri men friade från åtalet om vållande till annans död. En dom som upprört åklagaren som nu tänker överklaga.

Vid olyckan som inträffade en regnig höstkväll 2004 hade föraren 1,7 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går redan vid 1 promille.

Men enligt tingsrätten är det inte klart att det var förarens berusning som ledde till att han åkte ner i ett dike, kolliderade med flera träd och voltade.

Det kan inte uteslutas att han åkte av därför att han till exempel väjde för ett djur på vägen. Josef Zila som är docent i straffrätt vid Stockholms universitet håller med tingsrätten och menar att det inte döma någon på grund av ett antagande om hur det kan ha gått till.

Det finns inga vittnen till olyckan, den enda passageraren i bilen avled och föraren säger att han inget minns av händelsen. 

Åklagare Lars Lundin säger att det finns teknisk bevisning som skulle kunna visa om föraren körde för fort vid tillfället. Men han lät inte göra någon beräkning av hastigheten eftersom han menar att det faktum att föraren var full var tillräckligt för att fälla honom för vållande till passagerarens död.