Diskriminerad rom får 65 000 kronor

En romsk kvinna från Torshälla får 65 000 kronor sedan en livsmedelsaffär i Gävle gått med på att betala för att kvinnan behandlats illa i affären. Men det först efter förhandlingar med Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO och hot om att driva frågan till domstol.

Det var när kvinnan i somras besökte Gävle och skulle handla barnmat till sin 2-årige son som hon anses ha blivit kränkt. Kvinnan upplevde sig anklagad för stöld och att nedsättande omdömen användes om henne.  

När hon skulle betala varorna ryckte kassörska ifrån sonen en chokladrulle och ett handgemäng uppstod. Kassörskan tryckte på överfallslarmet och polis kom till platsen. Båda parter gjorde polisanmälan och kvinnan vände sig därefter till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.  

I det här fallet var DO beredd att gå till domstol för man ansåg det uppenbart att kvinnan utsatts för diskriminering och nedvärderande agerande. Butiken har inte medgivit någon form av diskriminering mot kvinnan men har ändå gått med på att betala henne 65 000 kronor.

- Händelsen är ett exempel på de omfattande kränkningar som romer upplever i sin vardag. Det är kränkningar som ofta sker öppet och som inte förnekas. Det tycks finnas en utbredd acceptans för diskriminering av romer, säger DO Katri Linna i en kommentar.