Livstid för mord

Tre personer, två män och en kvinna fick på fredagen sina livstidsstraff fastställda av hovrätten. De tre dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för rånmord av en 40-årig man i Gnesta i slutet av februari 2005. Men hovrätten ändrar rubriceringen, från rånmord till mord.

Det tog närmare fyra månader innan kroppen efter den 40-åriga mannen hittades i hans lägenhet av en fastighetsskötare i juli förra året. Fastighetsskötaren skulle byta lås i mannens lägenhet.

Då hade de tre nu dömda personerna tömt bankkonton som tillhörde mannen på över 200 000 kronor.  Uttagen hade gjorts på olika platser, bland annat i Belgien och Ryssland. 

Kvinnan, 25 år gammal från Stockholm hade tidigare varit sambo med den 40-åriga mannen och visste om att han hade en del pengar efter det att han sålt bland annat ett företag och ett hus. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten att det var den kunskapen som låg till grund för mordet, man ville helt enkelt åt hans pengar.

De tre dömdes också i hovrätten att betala tillbaka de pengar som stals, över 200 000 kronor samt skadestånd på 50 000 kronor till den mördade 40-åringens mamma. Kvinnan och en av männen ska också utvisas ur Sverige efter avtjänat straff.

Magnus Johansson
magnus.k.johansson@sr.se