Skridskoolyckan utredd

En av orsakerna till olyckan utanför Ridön i Mälaren, då fjorton personer gick genom isen och två dog, var att skridskoåkarna åkte för nära varandra. Det konstaterar Stockholms skridskoseglarklubb, SSSK, i sin rapport som Per Kågesson, säkerhetsansvarig i SSSK, har gjort.

Det var den 28 januari i år som 14 av 15 åkare ur en grupp från Stockholmsskridskoseglarklubb gick genom isen på mindre än tre minuter i vattnet utanför Ridö. Fyra personer fick ligga i vattnet mellan 25 och 50 minuter, två av dem omkom, och en vårdas fortfarande på sjukhus för sina köldskador. I rapporten konstateras att flera orsaker bidrog till den tragiska utgången, dålig klädsel, trassel med linor och att det tog lång tid innan räddningshelikoptrarna kom till platsen.

En av de omkomna tappades och föll fem meter från en räddningshelikopter. I dagsläget är det oklart om det var kylan eller fallet som orsakat dödsfallet. Enligt Heinrich Blauert, ordförande i SSSK, hade mannen fastnat i en räddningslina.

Olyckan utreds också av statens haverikommission, som kommer med sina slutsater efter sommaren. Enligt Per Kågesson är det andra som ska avgöra vilket ansvar Stockholms skridskoseglarklubb har.