Idrotten välkomnar nytt skatteförslag

Idrottsskattekommitténs förslag om nya regler inom idrotten välkomnas av idrotten i Sörmland. Kommittén föreslog på torsdagen enklare och tydligare skatteregler för idrottsföreningar som bedriver näringsverksamhet. Om förslagen går igenom kan de göra att rekryteringen av nya domare underlättas avsevärt. Det tror Walter Timmerman, ordförande i Sörmlands fotbollsdomareförbund.

- Då skulle det utan tvekan bli fler domare. Det blir lättare att motivera dem eftersom det blir pengar över. Vi har jobbat för det flera år.

De föreslagna reglerna blir mer gynnsamma för domare än dagens. Idrottskommittén, som gjort förslaget, vill att bostaden ska räknas som deras tjänsteställe, istället för matcharenan. Det innebär då att resan till matchen räknas som tjänsteresa och ersättningen blir skattefri.

I dag betraktas samma resa som resa till jobbet. Det innebär att skatteavdrag bara görs för kostnader som överstiger 7 000 kronor. Dessutom kan man dra av i deklarationen för ökade levnadskostnader när man är borta på domaruppdrag.

Den kanske viktigaste biten för att få fler att vilja bli idrottsdomare är att ändra attityden mot domare, men att ge bättre ekonomiska förutsättningar är också viktigt, säger domaren Håkan Axén som dömt allsvenskt både i bandy och fotboll, och han tycker att förslagen är bra.

- Jag välkomnar det med öppna armar. Det är en ljusning. Som det är idag kan det bara gå åt fel. Nu kommer det definivit att vända.

Kommittén vill också ha en regel som klart talar om hur stor andel professionella idrottare som en förening får ha utan att förlora sin skattefrihet. Idrottsskattekommittén föreslår också att ideella föreningar ska slippa reklamskatt.

David Gustavsson
david.gustavsson@sr.se