Galna ko-sjukan i Sverige

Sverige har nu fått sitt första fall av galna ko-sjukan, eller BSE. Jordbruksverket fick på fredagen bekräftelse från England att den ko som misstänktes vara smittad i Västmanland verkligen hade BSE.

Det var en tolvårig ko, som var född på gården utanför Västerås. Gården har varit spärrad sedan Jordbruksverket fick den första indikationen på att djuret kunde ha varit smittat av BSE. Det innebär att inga djur har fått säljas, skickas till slakt eller på annat sätt lämna gården.  

BSE smittar inte från djur till djur, utan via foder som innehåller kött och benmjöl. En utredning pågår för att kartlägga vilket foder djuret kan ha fått under sin livstid.

Fakta om BSE.

Fakta om BSE:

· Smittan kan spridas genom infekterat foder, dvs. kött och benmjöl som tillverkats av infekterade djur. Foder gjort på kött och benmjöl från idislare förbjöds redan 1991 i Sverige. Kor kan alltså inte direkt smitta varandra.

· Den viktigaste åtgärden för att undvika smittspridning till människor är att riskmaterialet (t.ex. hjärna och ryggmärg) avlägsnas från djuret vid slakt och att det inte kommer i kontakt med köttet vi äter. I Sverige har riskmaterialet avlägsnats från köttet sedan 1999 och från 2001 infördes EU-regler om detta

· BSE orsakas av ett smittämne som kallas prion, en typ av protein

· Prionerna från BSE-sjuka djur anses kunna orsaka en variant av Creutzfeldt Jacobs sjukdom hos människa. Smittan kan överföras till människa om man äter kött som kontaminerats av smittat riskmaterial.

Källa: Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista