Tre hyreshus drabbade av stor vattenläcka

Först under måndagskvällen kan hyresgästerna, som blev utan vatten på grund av en stor vattenläcka i Eskilstuna under natten till måndagen få tillbaka vattnet. Det säger det kommunala energibolaget Energi och miljö. Samtidigt dröjer det fram till åtminstone midsommar innan den mycket trafikerade Tegelbruksgatan, där vattenläckan uppstod, kan trafikeras igen.
Det var vid 3-tiden natten till måndagen som den stora vattenläckan uppstod vid Järnvägsbron på Tegelbruksgatan i Eskilstuna. Ett gammalt 400 mm:s gjutjärnsrör - en huvudledning - i två meter under marken hade gått sönder och stora mängder vatten rann ut. En del av vägen förstördes och kommer att vara avstängd fram till åtminstone midsommar. Tre hyreshus med uppskattningsvis ett 50-tal hyresgäster blev utan vatten och kommer att vara utan vatten i värsta fall fram till måndag kväll. Kommunen överväger att dra provisoriska slangar till de hyreshus som drabbats. Tillsvidare får de som behöver hämta vatten med hinkar vid en brandpost i närheten. Vatten läckte in i förvaltningshuset Värjan och i källaren till St.Eskils gymnasium. Hur stora skadorna är oklart. Röst och rörelser orsak De flesta ledningar i marken i centrala Eskilstuna är från 30- och 40-talet, en del är från sekelskiftet. Det kan ha varit rörelser i marken, rost och slarv vid nedläggningen av rör för många år sedan som kan ha gjort att en huvudledningen av gjutjärn gick sönder, säger Mats Jansson på energibolaget Energi och Miljö. Det händer ett 50 gånger om året att rör går sönder, men inte i den här omfattningem, säger han. Men åldern på rören behöver inte vara orsaken, det kan vara allmänna rörelser i marken, kanske pga av trafikbelastningen. Det fanns ingen risk att bron skule börja röra på sig, säger Räddningsverket som prata med experter på Banverket, men tågen går med reducerad hastighet över bron under måndagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".