Ryanair kritiseras i TV-dokumentär

Det finns allvarliga säkerhetsbrister på det irländska flygbolaget Ryanair. Det hävdas i den brittiska dokumentären ”Ryanair på bar gärning” som visas i TV 4 ikväll.

Det som visas i dokumentären ikväll är något det länge talats om, bland avhoppad personal som läckt och passagerare som sett att allt inte stått rätt till.

Men för första gången finns det nu dokumenterat med ljud och bild. Två reportrar från brittiska Channel 4 har under drygt fem månader arbetat som kabinpersonal på Ryanair - med dold mikrofon och dold kamera.

Redan under utbildningen ser reportrarna tveksamheter, som när läraren hjälper eleverna fuska sig igenom viktiga säkerhetsprov för att få höga genomsnittssiffror att visa upp.

Det handlar om nyanställda som får ta över ansvar som dom saknar adekvat utbildning för. Och det handlar om den press som bolaget sätter på anställda i alla befattningar för att hinna med allt under de 25 minuter som planen som max ska stå stilla mellan flygningarna.

Det struntas i att kontrollera pass och boardingkort i pressade situationer, embarkera, städa ur planen och göra säkerhetskontroll. Det man inte hinner struntar man i och oftast är det enligt dokumentären säkerheten som får stryka på foten, även om det finns äckliga scener som visar att städningen inte heller alltid hinns med.

Uttröttade medarbetare som arbetat alldeles för långa pass, och som tar varje tillfälle att sova, främjar enligt de experter som uttalar sig i dokumentären inte heller säkerheten.

Ett antal piloter hos Ryanair har enligt programmet skrivit till det irländska luftfartsverket med sin oro att de inte har rätt att fatta beslut om säkerhetsfrågor sedan en pilot fått sparken eftersom han krävde att ett plan efter flera timmars försening skulle avgå först morgonen efter, eftersom personalen var för uttröttade.

Ryanairs svenska representant vägrar ställa upp i en bandad intervju om anklagelserna men säger i en skriftlig kommentar att anklagelserna saknar substans.