Rasism bland sörmländska ungdomar

Främlingsfientliga åsikter, symboler på gränsen till hets mot folkgrupp och trakasserier mot ungdomar med invandrarbakgrund förekommer bland allt yngre tonåringar på flera håll i Sörmland. På fritidsgården i Oxelösund blev några ungdomar utslängda efter misstankar om att de heilat inför en tjej med invandrarbakgrund.

De senaste månaderna har intresset för högerextremism ökat bland yngre ungdomar i Oxelösund.

I mitten av februari blev några av ungdomarna utslängda från gården för att de misstänks ha heilat inför en tjej med invandrarbakgrund, något som fritidsgårdens personal haft kontakt med polisen om, men det finns i dagsläget ingen direkt anmälan.

Men Björn Lidö som är närpolischef i Oxelösund är oroad.

- Jag ser väldigt allvarligt på handlingen, säger han.

Ett par av killarna i gruppen på gården klär sig som skinnskallar: Dr Martinkängor med blåa jeans upprullade på käng-skaften, bomberjackor, en t-skirt med namnet på en vitmakt-musikgrupp och en speciell keps som bärs av ungdomar i den högerextrema nationella rörelsen.

Gårdsföreståndaren Maria Vejdal berättar också om att ungdomarna i sina chattkanaler på internet ibland använder direkt olagliga tecken som hakkors som hälsningssymboler.

- På MSN och Lunar förekommer mycket rasistiska skämt, hakkors, slagord och rasistiska skämtteckningar, säger Maria Vejdal.

Arbetet bland de högerextremistiska ungdomarna på fritidsgården går ut på att påverka deras värderingar, men samtidig dra gränsen för vad som inte kan tolereras.