HD friar från barnvåldtäkt

Uppdaterat 2006-03-07 kl 15.58
Högsta domstolen friade på tisdagen en 25-årig man från Strängnäs från ansvar för våldtäkt mot barn mot en 14-årig flicka. Hans straff på två års fängelse sänks. Mannen döms  för sexuellt utnyttjande av barn till fängelse i ett år. I skadestånd för kränkning ska han betala 50 000 kronor till flickan.

Domen är en av de första där högsta domstolen tar upp det nya brottet våldtäkt mot barn som infördes i svensk lag förra våren. Domen blir vägledande för hur andra domstolar ska döma i liknande fall.

Det gäller det uppmärksammade fallet där en 25-årig man åtalades för att ha våldtagit en 14-årig flicka från Strängnäs. I tingsrätten dömdes han till fängelse i två år för våldtäkt mot barn. Domen innebar också att han skulle betala 75 000 kronor i skadestånd för kränkning till flickan. Det är samma normalskadestånd som betalas till en våldtagen vuxen person.

Men Svea hovrätt sänkte skadeståndet till 50 000 kronor och menade att ett barn inte blir lika kränkt som en vuxen eftersom det inte krävs hot eller våld för att ett övergrepp mot ett barn ska rubriceras som våldtäkt.

Den domen fick hård kritik från bland annat Rädda barnen och professorn i straffrätt Christian Diesen. Han menade i våra sändningar i höstas att hovrätten såg mildare på detta än vad lagstiftaren menar att man ska göra.

Riksåklagaren, som drev fallet vidare till HD, krävde att mannen skulle dömas våldtäkt mot barn till två års fängelse, vilket är minimistraffet för våldtäkt mot barn.

Flickans ombud krävde att hon skulle få 75 000 kronor i skadestånd. Men så blev det inte. Högsta domstolen dömde mannen för sexuellt utnyttjande av barn till fängelse i ett år. I skadestånd för kränkning ska han betala 50 000 kronor till flickan.

Eftersom flickan vid tillfället för brottet var 14 år och tio månader och nära åldern för sexuellt självbestämmande - alltså 15 år - och att hon dessutom berättat för HD att hon inte visste om den åtalade mannen hade uppfattat att hon sagt nej till samlag flera gånger så utgår HD från att samlaget var frivilligt från flickans sida. Desstuom var flickan långt ifrån i ett hjälplöst tillstånd, enligt HD.

Därför döms mannen till sexuellt utnyttjande till ett års fängelse istället för våldtäkt mot barn och två år som hovrätten dömde honom till. Eftersom det bedöms som sexuellt utnyttjande och inte våltäkt så blir skadeståndet 50 000 kronor.

Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt säger till TT att hon är kritisk och säger att hon ser en ovilja att använda bestämmelsen om våldtäkt mot barn i fall där det inte använts våld eller hot, enligt den nya sexuelbrottslagen.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se