Ministern nöjd med insatsen i Oxelösund

- Mitt intryck är att det jobbas mycket systematiskt och på ett bra sätt i Oxelösund, det sa jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, när hon under torsdagen besökte Oxelösund för att orientera sig om läget efter beskedet om fågelinfluensa i Oxelösund.

Blev du förvånad över att smittan kommit till Oxelösund?
Det är ju tråkigt att vi hittar sjuka fåglar här men det är ingen överraskning. Sannolikheten var ganska hög för att vi skulle få smittade vilda fåglar till Sverige och att de skulle komma till flera platser, så jag är inte förvånad men jag tycker det är tråkigt.

Förväntar du dig fler smittade fåglar?
Jag tror att vi får räkna med att hitta fler smittade vilda fåglar och vi har en beredskap för att också hantera detta.

Hur bedömer du den beredskapen?
Vi har en god beredskap men det är klart att hittar vi smittade vilda fåglar på många platser då måste vi fundera på hur vi arbetar med övervakning och med skyddet för att huvuduppgiften för oss är att se till att inte tama fåglar blir smittade.

Finns det pengar till den här insatsen?
Det är klart att det måste finnas pengar till detta. Det här är en extraordinär händelse och vi ska på alla vis se till att myndigheterna har både de befogenheter och de pengar som krävs.

Kommer myndigheterna att klara av om det blir en stor spridning av fågelinfluensaviruset?
Ja, det är en diskussion som vi för med myndigheterna. Vi har byggt ett system som bygger på uthållighet och jag tycker att de berörda myndigheterna än så länge har skött det här väldigt bra men det är klart att vi måste fundera på våra arbetsmetoder om det får en större spridning.

Vad händer om smittan sprids till tama fåglar?
Vi försöker ju förhindra det på alla vis, men om det skulle hända så har vi ett väl förberett program för vad vi då gör. Gården spärras av, djur avlivas och gården saneras och det sätts inte omgående in fåglar i den anläggningen. Får vi in smittan i en anläggning så gäller det att till varje pris se till så att smittan inte sprids till andra gårdar.

Om lantbrukare drabbas om måste avliva sina djur kan de då få någon ersättning från regeringen?
Redan idag har vi ett sånt system men vi tittar nu noga på det systemet för att se om det behöver justeras, sa jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist när hon idag besökte Oxelösund.


Jesper Tengroth
jesper.tengroth@sr.se