Självförsvarskurs för tjejer i Nyköping

Antalet våldtäkter i Sörmland ökade förra året med 34 procent och misshandeln mot kvinnor ökade med 13. Många tjejer säger nu att de känner sig rädda och för att ge dem en bättre möjlighet att försvara sig mot det ökande våldet så har det i Nyköping startats en speciell självförsvarskurs för tjejer.

– Jag tror att det är otroligt viktigt för tjejerna som går här, att de kan stärka sin självkänsla, känna att jag är värd att skydda. I bästa fall kan det rädda ditt liv, och någon annans också, säger Roland Tybell, som är både tränare och initiativtagare.

De allt fler våldsbrotten mot kvinnor i samhället gav Roland Tybell idén att söka bidrag till självförsvarskurserna vilket resulterade i 40 000 kronor från Riksidrottsförbundet och Svenska Taekwondoförbundet.

De drygt trettio anmälda får inte bara träna självförsvarstekniker tillsammans. De tio träffarna kommer också att innehålla en hel del teori. Bland annat så ska Sörmlandspolisen komma och prata om nödvärnsrätt och kvinnojouren Mira ska berätta om vilket stöd som finns för kvinnor som blivit utsatta för våld.

Reporter: Klara Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".