Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnporrrättegång inledd

På måndagen hölls rättegången mot den 43-årige före detta fritidsledare och elevassistent i Eskilstuna som står åtalad för att han haft tusentals barnporrbilder och filmer hemma. Mannen erkänner brottet och frågan för domstolen blir i första hand vilket straff han ska dömas till.

Att 43-åringen inte längre kan arbeta med barn och ungdomar och att hans fritidsledarutbildning därför är bortkastad kan leda till ett lindrigare straff liksom det faktum att polisutredningen drog ut på tiden.

Det var för fyra år sedan som polisen hittade tusentals barnporrbilder och filmer hemma hos 43-åringen. En del av dem visade grova sexuella övergrepp. 

Men medan polisutredningen pågick kunde mannen fortsatte att arbeta som personlig assistent och fritidsledare i skolor i Eskilstuna, och det var först i oktober förra året när mannen åtalades som kommunen fick reda på misstankarna och sparkade mannen med omedelbar verkan.

Fallet väckte stark kritik. Många frågade sig varför en misstänkt barnporrbrottsling fått fortsätta arbeta med barn och ungdomar under flera års tid.

Polisen försvarade sig med att man på grund av sekretess inte kunde avslöja misstankarna mot mannen och att utredningen fördröjdes av att det tog lång tid för rikskriminalens barnporrgrupp att analysera alla bilder.

Just den långa utredningstiden kan också leda till att 43-åringen får ett lindrigare straff eftersom det ses som en förmildrande omständighet att det gått lång tid sedan brottet begicks. Vid måndagens rättegång erkände 43-åringen att han haft barnporrbilder.

Åklagaren yrkade att mannen ska dömas till fängelse medan försvarsadvokaten menade att, den tidigare ostraffade mannen, skall dömas till villkorlig dom med samhällstjänst. Att 43-åringen i framtiden inte kommer att kunna arbeta inom sitt tidigare yrke och att hans fritidsledarutbildningen därför är bortkastad tog försvarsadvokaten upp som ett skäl till ett lindrigare straff.

Att 43-åringen börjat samlat på barnporr förklarade han under dagens rättegång med att han i sitt arbete kom i kontakt med barn som utsatts för sexuella övergrepp. Därför ville han ta reda på mer och skapa en katalog med barnporr för att se om någon som han träffade i sitt arbete blivit utsatt. 

En försvårande omständighet är att 43-åringen återföll i brott. När polisen beslagtog mannens dator och cd-skivor, så skaffade mannen en ny dator. Kort därefter angav en bekant till mannen honom till polisen vilket ledde till en ny husrannsakan där nya bilder hittades. Domen meddelas om en vecka.

Per Hagström
per.hagström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".