Kritik mot ojämnställda industriföretag

Två fackligt aktiva kvinnor i Eskilstuna tröttnade på att kvinnor värderas lägre än män ute på fackförbundet metalls industriföretag. Så Therese Larsson och Eine Ikonen startade ett jämställdhetsprojekt. Syftet med projektet är bland annat att motverka sexuella trakasserier.

Det var under Therese Larsson och Eine Ikonens fackliga kurser för kvinnor inom metall som dom bestämde sig för att starta ett jämställdhetsprojekt eftersom det kom fram att det finns hot och sexuella trakasserier på arbetsplatserna. När dom sedan besökte metall klubbarna på 29 industrier visade det sig att bara sju hade en godkänd jämställdhetsplan. Även om jämställdhetslagen säger att alla företag med mer än nio anställda ska ha en plan för sitt jämställdhetsarbete.

Den ska bland annat innehålla regler för föräldrar ledighet, lika lön för lika arbete och en policy mot sexuella trakasserier och hur man går till väga om man får in en anmälan. Ute på företagen hos metall klubbarna möts dom av mycket okunskap och många tycker att jämställdhet är ett kvinnoproblem, säger Therese Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".