Majoritet av aylsökande får stanna

Dom allra flesta, drygt 80 procent av de asylsökande bosatta i Sörmland som hittills fått sitt ärende prövat enligt den tillfälliga utlänningslagen har fått permanent uppehållstillstånd. Hittills har knappt 360 asylsökande bosatta i Sörmland fått uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen vilket alltså motsvarar drygt 80 % av dem som hittills fått sitt ärende prövat.

Totalt har drygt 670 asylsökande sörmlänningar ansökt om uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen men vissa väntar fortfarande på beslut. Av de som ansökt har knappt 100 tidigare levt gömda. 434 har hittills prövats enligt den tillfälliga lagen. Lagen gäller sen i mitten av november förra året och fram till slutet av den här månaden kan asylsökande, som tidigare fått avslag, ansöka om uppehållstillstånd enligt tillfälliga regler som är mer generösa för vissa grupper. Den tillfälliga lagen ska bland annat göra det lättare för barnfamiljer som bott i Sverige under lång tid att få uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".