Fågelinfluensan nu i Nyköping

Nyköping har nu fått sitt första fall av fågelinfluensa. Det är en berguv som hittats död vid Vibäcks semesterhem i Marsviken, sydväst om Oxelösunds tätort som är konstaterat smittad med den aggressiva formen av fågelinfluensa. Det är också första gången som det fruktade viruset konstaterats hos en uggla.

Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har berguven troligen ätit av en smittad, död andfågel. Men fyndet ändrar inte säkerhetsläget, anser SVA.Enligt de listor som finns tillgängliga över arter som visat sig bära på viruset gäller de flesta fall höns- och andfåglar, men tre dagrovfåglar är hittills noterade som smittade av den aggresiva formen av fågelinfluensa, en duvhök i Tyskland, en pilgrimsfalk i Kina, och en ormvråk från Oxelösund. Men någon uggla hade tidigare inte figurerat i statistiken. De viktigaste smittspridarna är andfåglar som vid den här årstiden lever i stora flockar. Rovfåglar och ugglor lever däremot ensamma och är sannolikt ganska oviktiga ur smittskyddssynpunkt. Inga fler smittade fåglar hade upptäckts på tisdagen. Totalt har 27 fåglar konstaterats med viruset i Sverige: 23 viggar, en bergand, en storskrake, en ormvråk och en berguv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".