Personalen på Eskilshem välkomnar provjobb

Personalen på Äldreboendet Eskilshem välkomnar kommunens förslag om att de ska få tjänstledigt för att kunna ”provjobba” hos den privata vårdgivare, Attendo Care, som tar över äldreboendet från och med i höst.

En majoritet av de anställda har tidigare sagt att de tänker sluta om Attendo Care tar över och Siw Jansson, vuxenämdens ordförande, s, hoppas på det här sättet få fler att stanna.

Anneli Meng är undersköterska och har jobbat på Eskilshem i 11 år. Hon står inför valet att fortsätta vara anställd av kommunen och då sluta på Eskilshem eller stanna kvar på äldreboendet och jobba för Attendo Care när företaget tar över. En möjlighet att först prova på att jobba för Attendo Care tycker hon är bra.

- Vi vet ju inte vad vi ska välja. Det är som att välja mellan pest och kolera, menar hon.

Tidigare har en klar majoritet av de över 70 anställda på Eskilshem sagt att de inte kommer att jobba kvar när äldreboendet privatiseras utan stanna inom kommunen i stället.

En direkt orsak är att Attendo Care, det privata företag som tar över driften från och med i höst, sagt att man tänker säga upp nio heltidstjänster. Enligt många i personalen skulle det innebära att vården försämras för de boende och de ville man inte vara med om. 

Anneli Meng tror nu att fler kan tänka sig att stanna kvar på Eskilshem om de får prova på hur det är att jobba för en privat entreprenör.

En orsak till det är att den frustration och osäkerhet man tidigare känt mot Attendo Care nu vänder sig mot kommunen i stället. Det är kommunen, menar Anneli Meng, som haft svårt att förklara varför de vill lägga ut vården på entreprenad. Samtidigt har Attendo Care kört, med vad Anneli Meng kallar, öppna kort och tydligt gjort klart vad det är man vill göra. 

Anneli Meng har bestämt sig för vad hon kommer att göra till hösten, hon stannar kvar.

Det gör även Gunnilla Björk, för henne blir det en allt för stor osäkerhet om hon lämnar Eskilshem alldeles för stor.

- Om alla skulle säga upp sig så finns det inte så många jobb inom kommunen och risken är att man då blir uppsagd, menar Gunilla Björk.

Senast i mitten maj måste all personal lämna besked om vad de vill göra, om de vill stanna eller sluta på Eskilshem.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".