Våld och hot på ambulansen granskas

Arbetsmiljöverket ska granska sex olika ambulansstationer i länet för att se hur riskerna för våld och hot inom akutsjukvården förebyggs på arbetsplaterna. Verket kommer också att besöka de tre akutmottagningarna och de två akutmottagningarna för psykpatienter som finns i länet.

En av tre som arbetar inom vården har, enligt en arbetsmiljöundersökning, varit utsatt för våld eller hot om våld under det senaste året.

En av de saker som arbetsmiljöverket ska titta på är hur personal inom ambulans- och akutsjukvården hanterar personer som uppträder hotfullt och aggressivt vid olycksplatser.

Arbetsmiljöverket hoppas på att man ska kunna inventerade risker som finns och se till att det görs något åt dem och ta fram säkerhetsrutiner som de anställda känner till. 

Verkets inspektörer kommer att kontrollera att dessa frågor ingår i arbetsgivarens systematiska arbetsmiljöarbete. Finns brister, kommer de att få någon månad på sig att åtgärda dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".